Lukberone

Se incarca... Va rugam asteptati...

`
Categorii stiri
Top 5 mituri despre uleiul de motor
Top 5 mituri despre uleiul de motor

De-a lungul timpului au circulat tot felul de mituri privind utilizarea uleiului de motor, dar care sunt adevarate si care nu?

Mitul 1: Schimbati uleiul la fiecare 10-15 mii de kilometri sau la fiecare 3-5 luni – oricare dintre acestea survine mai intai.

Adevar: Expertii din domeniul auto recomanda inlocuirea uleiului de motor la intervalul de kilometri sau de timp indicat in manualul de utilizare al fiecarei masini sau atunci cand apare in bord martorul de ulei. De exemplu, intervalul mediu pentru autoturismele fabricate incepand cu anul 2010 este de aproximativ 30.000 de kilometri. In acelasi timp, producatorii de automobile sustin ca tehnologia motorului si chimia uleiurilor au evoluat enorm in ultimii ani, prelungind astfel intervalul de inlocuire al uleiului.

Mitul 2: Schimbati uleiul inainte de o calatorie lunga.

Adevar: Cu siguranta este o idee buna sa verificati autoturismul inainte de o calatorie lunga, insa, daca intervalul de schimbare a uleiului nu va interveni in timpul calatoriei, nu este necesar sa il schimbati inainte. Expertii atrag atentia asupra faptului ca efectuarea unor lucrari de mentenanta cu putin timp inainte de calatorie prezinta un risc. De exemplu, unii proprietari au observat scurgeri de ulei imediat dupa ce acestia au schimbat uleiul intr-un service de specialitate. Motivul? Mecanicii nu au etansat suficient capacul de tacheti. Asadar, programati o verificare la service cu cel putin o saptamana inainte de o calatorie lunga, doar pentru a va asigura ca totul este in regula inainte de plecare.

Mitul 3: Verificati uleiul de pe joja. Daca este negru, schimbati uleiul.

Adevar: Expertii spun ca acesta este un mit asa cum este si notiunea ca puteti identifica uleiul uzat prin miros. Kristen Huff, vicepresedinte la Blackstone Laboratories sustine ca “uleiul este menit sa isi schimbe culoarea spre negru – inseamna ca isi face treaba”. Explicatia este simpla, anumiti aditivi din compozitia uleiului schimba culoarea acestuia in timp.

Mitul 4: Toate uleiurile de motor sunt la fel.

Adevar: Uleiurile de motor difera de la unul la altul, atat din punct de vedere al caracteristicilor fizice, cat si din cel al continutului acestora. Alegerea unui ulei de motor potrivit depinde de indicatiile producatorului, respectiv de specificatiile de pe eticheta privind vascozitatea, onctuozitatea, volumul de aditivi si toleranta acestuia la diferite temperaturi.

Mitul 5: Nu este bine sa schimbi brandul uleiului, pentru ca motorul este obisnuit cu marca respectiva.

Adevar: Pentru a functiona corect si la randamentul corespunzator, motorul autoturismului tau are nevoie de anumite caracteristici ale uleiului pe care le poti gasi in cartea masinii, nu de o anumita marca ori brand.

 

Sfat: Schimba uleiul la timp, insa tine cont de fiecare data de recomandarile producatorului in ceea ce priveste cantitatea si caracteristicile pe care acesta trebuie sa le aiba. Nu neglija nici filtrul de ulei, acesta trebuie schimbat o data cu uleiul de motor, pentru a evita arderea accelerata a lubrifiantului.

  • 2017-10-20 17:53:21
  • Nu exista comentarii
Scrie un comentariu